/ Meià

Meià | Descripció

La possessió, ja documentada al segle XIII, apareix adscrita indistintament, fins al segle XVII, als termes de Montuïri i de Sant Joan. Segons una tradició, el senyor de Meià, greument malalt, demanà auxili als vicaris de Montuïri i Sant Joan; aquest darrer arribà abans i la finca passà al terme de Sant Joan.

Al 1656 era del senyor Gabriel de Comelles i tenia cases, amb molí de vent fariner, i es dedicava al conreu de cereals i lleguminoses. A finals del segle XIX, la finca patí una greu crisi amb la plaga de la fil·loxera. Actualment és de la família Oliver, per l’adquisició que féu Gaspar Oliver, padrí del propietari actual, i compta amb una superfície de 63,76 ha.La façana té tres plantes i el portal forà és d’arc rodó.

A l’esquerra hi ha tres finestres, mentre que a la dreta, hi ha un altre portal, de llinda, que condueix a la casa dels amos, amb un arc rebaixat a l’interior que separa els dos aiguavessos. El primer pis mostra cinc finestres balconeres, i el porxo té tres finestrons apaïsats, situats a la banda esquerra de l’edifici.

Al lateral de la dreta, un volum més baix acaba en un terrat, mentre que a l’esquerra del bloc principal, un volum perpendicular acull dependències agrícoles.El vestíbul mostra coberta de bigues, amb un portal de llinda a l’esquerra aixecat sobre dos graons i un altre portalet a la banda dreta. Un arc de mig punt, ample, amb capitells amb restes d’escuts i motius florals, condueix a la clastra, empedrada.

Al lateral de la dreta, hi ha un coll de cisterna, amb capelleta, mig encastat en el mur. Al fons, a la dreta, una escala exterior puja a la quartera. A baix, un portal d’arc escarser comunica amb l’estança que conté un molí fariner, mecanitzat. Al capdamunt, s’alça una espadanya, coronada per una creu, que sosté una campana. A l’esquerra, un portal de llinda deixa pas a un corredor que va al corral posterior.

Més a l’esquerra de la clastra, hi ha un rellotge de sol, amb la data de 1778. Vora el lateral de l’esquerra de la clastra, hi ha un coll de cisterna de secció quadrada, amb un arc apuntat. Davant la carrera, hi ha un gran aljub, amb coberta de volta rebaixada. Tornant cap a la carretera, vers la dreta parteix el carreró que conserva, segons la tradició, un rebrot de la Mata Escrita de Ramon Llull, originari de Cura.