/ Creu i pou d´en Rabassa

Creu i pou d´en Rabassa | Descripció

La creu datada al 1567 i d'estil renaixentista, té base de planta octogonal en forma de quatre graons. El fust, de secció octogonal, té decoració de garlandes vegetals a la part superior. El capitell és també de secció octogonal, i encara deixa entreveure sis figures, tres corresponen a sant Antoni, sant Onofre i sant Pau, tots ells ermitans, i les altres tres vesteixen túnica talar i capa, com els apòstols, però són difícils d'identificar.

Enmig de les figures hi ha dos escuts intercalats que corresponen a la família Sabater. El capitell apareix rematat per una cúpula gallonada escatada.La creu pròpiament dita és llatina, de braços rectes amb terminacions en medallons romboïdals i decoració vegetal als entrebraços. A l'anvers hi ha un relleu de Crist crucificat, mutilat, amb Maria Magdalena als seus peus; als cornalons, s'hi veuen tres medallons, amb la Mare de Déu, sant Joan, i un pelicà.

El revers mostra una imatge de la Mare de Déu, amb els símbols dels quatre evangelistes als extrems dels braços.Vora la creu hi ha el pou d'en Rabassa, un bon exemplar de l'abastament tradicional d'aigua. Apareix datat l'any 1392, anteriorment a l'existència de la creu. Els Rabasses foren al segle XIV una família important de Sineu, i l'any 1362 ja posseïen les terres que van des de la placeta de l'Hospital fins a l'actual ubicació del pou. L'any 1499 es documenta la plaça del Pou d'en Rabassa. El pou fou restaurat a finals dels anys 1970.