/ Casa pairal de Fra Juníper Serra i Museu i Centre d´Estudis Fra Juníper Serra

Casa pairal de Fra Juníper Serra i Museu i Centre d´Estudis Fra Juníper Serra | Descripció

Aquesta casa està situada en el número 6 del carrer del Barracar Alt. Miquel Serra, després conegut amb el nom religiós de fra Juníper, nasqué l’any 1713 a la casa dels seus padrins paterns, situada a fora vila i als cinc anys, es traslladà amb la seva família a aquesta casa.

La casa fou comprada l’any 1930 pel Rotari Club, per 22.000 pessetes, i la regalà a l’ajuntament de la ciutat de San Francisco. Des de l’any 1981, és administrada per la Societat d'Amics del Pare Serra. Constitueix un habitatge representatiu dels petits propietaris pagesos del pla de Mallorca dels segles XVII i XVIII.

Té una façana de dues plantes, amb portal forà d'arc rodó adovellat, i compta amb una finestreta al primer pis, amb ampit. Una placa a l'esquerra del portal recorda l'evangelitzador de Califòrnia: “Casa solariega del V P Fray Junípero Serra OFM Apóstol de California. 1713-1784.

El Ayuntamiento y pueblo de Petra”.L'interior mostra un sòl amb un senzill emmacat central amb decoració geomètrica. Un arc rebaixat de petites dimensions s'obre en la paret mestra que separa els dos aiguavessos. La cuina es situa en el segon aiguavés, a l'esquerra. Al corral, hi ha un forn de pa. Del primer pis, molt senzill, en destaca una cambra.Al costat de la casa pairal es troba el Museu de Fra Juníper Serra, realitzat l'any 1959 pels Amics de Fra Juníper Serra i aixecat al fons d’una carrera.

El portal forà és d’arc rodó, amb un carcanyol que mostra l’escut de la família Serra i una creu. Hi ha una porxada amb dos arcs rebaixats, així com un coll de cisterna de secció quadrangular. La campana prové de la Missió de Santa Bàrbara del Camino Real (Califòrnia).

A l’interior, la planta baixa es dedica a museu de la vida i obra del beat, amb algunes sales que contenen documentació escrita relacionada amb la seva vida (sermons, cartes...), així com informació gràfica del món americà que recorregué (mapes, pintures, gravats...). La sala de les maquetes, a l’esquerra de l’entrada, conté les maquetes de fusta de les missions fundades per fra Juníper.

Una escala en escaire condueix al primer pis, on destaca la sala de les pintures, com la del martiri de fra Lluís Jaume. En aquesta planta també hi ha una biblioteca especialitzada en la figura del beat Juníper.