/ Poblat talaiòtic de Son Fornés

Poblat talaiòtic de Son Fornés | Descripció

El poblat se situa a dos kilòmetres de Montuïri, per la carretera de Pina, poc abans del creuer transversal Algaida - Sant Joan. Consta de dos talaiots, habitacions i una murada que unia els talaiots. Aquest va ser excavat entre 1975 i 1988.Els dos talaiots són de planta circular, amb mides diferents.

El més gran té portal de tres blocs ciclopis amb un corredor de 5 metres que arriba fins a l'estança central, de planta circular, amb una columna de 4 metres d’alçada i amb cinc blocs de pedra, destinada a sostenir una segona planta, avui desapareguda. El talaiot petit té entrada superior, amb accés per graons adossats al mur exterior i una columna central a l'interior. Hi ha un total de nou habitacions excavades, de les quals la darrera ja és d’època romana; algunes conserven restes de la llar de foc.El poblat fou ocupat des del 1250 aC fins al segle V dC.

S'hi poden distingir tres fases d'ocupació: una primera indígena talaiòtica; una segona d'aculturació, amb contactes comercials amb l'Eivissa púnica (segles IV i III); i una tercera de romanitzada (segles II aC - IV dC).