/ Església parroquial de Sant Bartomeu

Església parroquial de Sant Bartomeu | Descripció

L'antiga parròquia de Montuïri, relacionada a la Bul·la d'Innocenci IV de 1248, era dedicada a Santa Maria i Sant Pere, esmentada conjuntament amb la de Castellitx. La primera edificació, del segle XIII, es trobava vora Can Millordies, al Molinar. L'origen del temple actual data del segle XIV, dedicat a sant Bartomeu. El 1515 es reformà la coberta i el 1552 s'emprengué la reforma del campanar.

A finals del segle XVI el temple s'amplià i entre 1750 i 1773 es reformà la coberta i la volta del presbiteri. El 1813 es va fer l'escalonada anomenada es Graons. Una reforma dels anys 1950 va permetre recuperar part dels elements gòtics que havien quedat amagats rere reformes barroques.El temple s'aixeca davant una carrera empedrada elevada amb accés per l'escala anomenada es Graons, amb dotze esglaons.

La façana principal és molt senzilla: el portal major és de llinda, amb un frontó barroc que conté un nínxol amb la imatge d'una santa; protegeix el conjunt un trencaaigües de teules i, més amunt, un rosetó. El portal lateral, davant es Graons, mostra brancals amb volutes i un frontó amb l'escut de la vila, amb la data de 1643; més amunt, destaca un rellotge modern. El campanar, a l'esquerra de la façana, és de secció quadrada, amb cinc cossos i coronament (el cinquè amb dos arcs ogivals per costat).

A l'esquerra del campanar, un arc escarser condueix al carreró del Campanar, que davalla escalonat.L'interior mostra una nau dividida en sis trams, amb coberta de volta de canó amb llunetes i sis capelles laterals, amb  entrada per un arc ogival. La coberta de la nau apareix ornamentada amb sis medallons pictòrics, un per cada tram, vora els quals consten també les diferents dates de construcció de la coberta.

Les llunetes contenen un ull de bou a cada tram, amb vitralls del segle XX que representen sants. El peu del temple mostra una tribuna sostinguda per un arc rebaixat, amb volta de creueria centralitzada per una clau de volta amb l'escut del poble; conté l'orgue, del segle XVII, i alguns llenços amb profetes, de Jaume Martorell, de 1775.

El presbiteri, amb coberta absidal d'un quart d'esfera avenerada, conté el retaule major, obra de Josep Sastre Tamorer del 1789, dividit en tres carrers i dos pisos. El carrer central mostra en el primer tram un expositor i, més amunt, en el segon, una imatge del titular del temple, sant Bartomeu. Els carrers laterals estan ocupats per altres imatges de sants. La paret de l'esquerra del presbiteri mostra una pintura de la Mare de Déu del Pilar, mentre que a la dreta s'obri el portal de la sagristia, que conté una estança rectangular coberta per dos trams de volta d'aresta, i un rentamans de pedra amb l'escut de Montuïri, de l'any 1642.

Les de l'esquerra o de l'Evangeli són les següents: la primera, sota la tribuna, és la del Baptisme, amb entrada per un arc rodó, que conté la pica baptismal, d'estil renaixentista i secció hexagonal, amb un cobrepiques de fusta, piramidal i un vitrall que representa el Baptisme de Jesús; la segona és la de sant Antoni, amb un retaule barroc presidit per la imatge del titular; la tercera és la capella fonda o del Roser, datada el 1698, amb planta cruciforme, dividida en dos trams d'entrada, creuer amb dues capelles laterals i presbiteri, coberta amb un primer tram de volta de creueria, un segon de volta de canó, un creuer centralitzat per una cúpula, i a un absis avenerat i un retaule major datat al 1805 i amb la imatge de la Mare de Déu del Roser al centre; la quarta capella és la del Sant Crist; la cinquena és la de sant Josep, amb retaule de l'escola de Blanquer, del primer barroc; la sisena és la de la Immaculada.

Les capelles de la dreta o de l'Epístola són les següents: la primera, sota la tribuna, presenta dos arquets barrocs, dels quals el de la dreta permet l'arrencada de l'escala de la tribuna; la segona és la del Nom de Jesús, amb un retaule d'estil manierista, de principis del segle XVII, l'escut de la família Villalonga a la clau de la volta; la tercera acull el portal lateral, amb coberta de volta amb dues llunetes; la quarta és la dels Sagrats Cors, amb retaule neobarroc i les imatges de Jesús i de Maria; la cinquena, reinstal·lada recentment, conté els fragments del retaule renaixentista de sant Bartomeu, obra de Mateu Llopis, del segle XVI i el relleu d'una ànima del Purgatori a la clau de la coberta; la sisena és la de santa Catalina de Sena, amb una pintura de la titular.