/ L’Alberg

L’Alberg | Descripció

Aquest casal, avui molt modificat, era el centre de l'antiga alqueria d'Ariany. La façana principal, situada a prop de la plaça de l'Església, i orientada al sud-oest, presenta un cos a la dreta amb dues plantes, amb un portal de llinda, un petit contrafort a l'esquerra del portal i, al primer pis, dues finestres amb ampit.

 

Més a l'esquerra, al cos d’una sola planta, s'obri un gran portal forà d'arc rodó adovellat. A l'esquerra del portal forà, s'alça una paret, amb un portalet que comunica a l'interior, en forma de corral; a l'esquerra d'aquest corral, hi ha les restes d'un antic cup de vi i celler, amb volta de canó.

El portal forà, a l'intradós, mostra les pollegueres de pedra, i comunica amb l'espai de l'antiga clastra, avui pràcticament inexistent, amb una caseta afegida posteriorment.Davant el casal parteix el camí de la Marquesa que, segons tradició, arribava fins a Son Sureda de Manacor.

Actualment comunica amb el camí de Son Gibert o carretera de Petra.Els Vergers des Marquès eren un antic conjunt de vergers i horts de terra al voltant de s'Alberg, de més 13 quarterades de terra. Al 1721 pertanyien a la senyora Bàrbara Nunis de Santjoan i Cotoner, marquesa d'Ariany.