/ CASTELLITX Oratori de Castellitx

CASTELLITX Oratori de Castellitx | Descripció

L’església de la Mare de Déu de la Pau de Castellitx data del segle XIII, i apareix com a parròquia a la Bul·la papal d'Innocenci IV de 1248, encara que es trobava sota l'advocació de Sant Pere. Amb el trasllat de la població a Algaida, perdé la categoria de parròquia, i el 1466 ja apareix com a església sufragània de la parròquia d'Algaida.

L´oratori presenta un portal rebaixat que dóna accés a una porxada rectangular amb coberta de fusta sostinguda per una columna poligonal. L'accés a l'interior es realitza per un arc de mig punt adovellat amb una arquivolta de punta de diamant, de tradició romànica.

El temple té una nau de planta rectangular dividida en dos trams per un arc diafragma i coberta de bigues de fusta tranversals sostingudes per una gran jàssera longitudinal. Un tercer tram acull el presbiteri, datat sl segle XVIII, amb volta de canó.

El retaule gòtic, dedicat inicialment a Sant Pere i a Sant Pau, del segle XIV- XV, està presidit per la imatge de la Mare de Déu de la Pau, datada cap al 1430 (en degué substituir una altra del segle XIII), asseguda i amb l'Infant Jesús als braços.

De la coberta exterior, de teules a dos aiguavessos, sobresurt una espadanya amb campana.